Monday, January 17, 2011

Facemash--->The Facebook---->Facebook

Hari ni baru sempat habiskan tengok cerita "The Social Network"..padahal cerita ni da basi pun kan2..Cerita ni siap dapat award Filem Drama terbaik lagi menurut cik yanie di laman blog beliau.
Tapi yang pastinya cerita nie sangat best bagi aku walaupun menurut Mark Zuckerberg tidak 100% cerita dalam The Social Network itu adalah benar.
Bermula dengan Facemash yang hanya berfungsi di kalangan pelajar  Havard sahaja kemudiannya dia menghasilkan The Facebook bersama rakan Eduardo Saverin yang pada mulanya hanya untuk pelajar2 havard tetapi kemudiannya berkembang ke seluruh dunia dengan menggunakan nama Facebook yang kamu2 semua duk hadap 24 jam tue...(termasuklah aku).
Mark Zuckerberg dalam cerita tu seorang lelaki yang agak nerd dan tidak pernah meninggikan suara walaupun orang lain meningikan suara pada dia.
Pemikiran dia sangat2 kreatif dan bernas!!Oh, saya sangat2 jeles dengan terer-an dia..hik3
Beralih pada kehidupan dia yang sebenar :
Life-style dia pun simple je walaupun dia bergelar Billionair paling muda di dunia..Tinggal pun kat rumah sewa je dan ada sebijik kereta biasa2 je bukan posh, ferrari atau kereta2 mewah yang lain.
Kalau orang lain dah lama beli rumah besar2 dan kereta2 mewah, pastu susun berderet2 kat depan rumah dia orang...
mark zuckerberg dan gf dia priscilla chan 


Tengok muke2 kembar mark...huhuhu

6 comments:

marble_muffin88 said...

mark zuckerberg x gila duit.dlm cite social network pn watak mark x pentingkan duit.dia x gila duit pn.dia nk wujudkan sesuatu yg boleh hubungkan seluruh dunia.mcm kt fb mark ad mention ''I'm trying to make the world a more open place by helping people connect and share.''

nOra said...

betul tue..
walaupun fb ni ade keburukan dia tp still bw kebaikan lain..
sgt kagum dgn mark zuckerberg nie..

NICK IRFAN said...

eh! dia kaya ke? nmpk mcm biasa je dia ni.. mmg humble btol dia ni

nOra said...

@nick irfan...
dia kan antara bilionair termuda didunia...walaupun harta dia bukan semua dlm bntk cash money tp still pendapatan dia tinggi hasil drpd fb kot...huhuhu..
mmg dia xsuke mmbazir..

Tuan-Belog said...

mmber2 pn ada cakap cite social network ni best...skang xde masa nk tgk lg...hehe...mark ni genius kot...

nOra said...

@Tuan Belog..
kalau ada masa nanti tengok ler..
best cite nie..buat kite teruja dengan cara dia berfikir n idea dia yang datang camtu je..mmg genius...