Saturday, March 21, 2009

aNtaRa kAu dAn aKu episod 2


Hardi yang tidur di bilik tamu terus meluru ke bilik Hani sebaik dia mendengar jeritan Hani.


Anje kenapa nie?


Perut anje sakit sangat bi..


Eh, dah sampai masenye kot. Jom kite ke hospital sekarang.


Hani mengangguk lemah. Hilang segala sifat keegoannye di saat dia di ambang kesakitan yang amat sangat. Barulah dia tahu kenapa ibu yang meninggal semasa melahirkan anaknya dikatakan mati syahid. Kesakitan menjalar keseluruh tubuhnya.


Hardi mengangkat Hani dengan berhati dan membawanya ke kereta.


Doktor bagaimana dengan isteri saya?


Erm, kami terpaksa bedah isteri encik kerana keadaan dia sangat lemah sekarang. Kami takut anak encik lemas jika kami tidak keluarkan dia sekarang.


Buatlah apa yang terbaik doktor, asalkan dua-duanya selamat.


Encik sila ikut nurse saya untuk isi borang persetujuan dulu.


Hardi melangkah longhlai mengikut haluan nurse itu.


Tahniah encik Hardi, encik mendapat anak perempuan yang sangat comel.


Terima kasih doktor..terima kasih..Hardi memeluk ibu dan ayahnya yang turut berada di hospital stelah Hardi memaklumkan mereka sejurus Hani di bawa ke hospital.


Mak saya dah menjadi ayah..sorak Hardi sambil mengesat air mata kegembiraan yang mengalir di pipinya.


Doktor boleh saya berjumpa dengan isteri saya?saol Hardi yang ingin memuluk Hani di saat itu dan mengiqamahkan anaknya.


Encik Hardi, saya harap encik Hardi tabah ye..isteri encik berada dalam keadaan koma kerana berlaku komplikasi semasa pembedahan. Pihak kami masih tiada kepastian selama mana dia akan berada dalam keadaan itu..


Hardi merasakan pandangan kabur dan terus gelap. Datuk fauzwi sempat menyambut anaknya yang pengsan itu. Dia di bawa ke wad pesakit luar.


"Abang, apa akan jadi dengan cucu kita nie bang?"soal Datin Mariam kpd suaminya.


"Kita berserah pada takdir sahaja lah Yam"


"Hani!"pekik Hardi sejurus sebelum dia membuka mata..




3 1/2 tahun kemudian.........




Mieya..Jom ikut papa pergi dekat mama..


Jap Mieya nak petik bunga untuk mama..mesti mama suke kan pa?


"Mestilah mama suke, mama paling suke bunga rose kuning tu"jawab Hardi sambil membelai rambut Mieya permata hati tanda cinta dia dan Hani.


Hardi menyiram tanah perkuburan yang masih merah itu selepas dia selesai membacakan yassin dan al-Fatihah buat si mati.


Kedua dua ibubapa baru sahaja meninggal dunia selepas terlibat dalam satu kemalangan ngeri.


"Mama"jerit Mieya sambil meluru kearah mamanya yang keluar dari pejabat.


Anak mama jemput mama ye..siap bawa bunga lagi..ini yang mama lagi sayang ni..


Betul ke mama sayang Mieya?


Betul lah sayang..


"Dah jom pegi makan"sampuk Hardi menamatkan perbualan dua beranak itu.




Bersambung..............


2 comments:

Aku Yang Hidup said...

Nice story... reka sendiri atau copy dari memana nie? Copy idea tak pe tau... jgn copy satu buku plak... Nice cerita tu... tapi isteri dia masa lahir kan baby tu hidup atau mati...?

n0ra said...

first..mekasih..
erm, cite nie 100% original..
cite nie tak abes lagi kan..
jadi kene tggu jap lagi nak tahu isteri die idup atau mati..hu3.